LAVA REVEALS ITS PROPOSAL FOR FOREST CITY IN SINGAPORE

LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) has revealed their runner-up proposal in an international competition to design Forest City, a new development located on reclaimed land just off the coast of Singapore in Malaysia.
 
Initiated by Chinese developer Country Garden, the competition sought urban design schemes that would improve the efficiency of the land use while enhancing the quality of space and environment through the landmark of a “forest city.” The competition was won by Sasaki Associates last year.
 
LAVA’s concept stems from the needs of the future city, defined by the firm as requiring a “‘public city’, a central public space surrounded by buildings; a ‘layered city’, where people, railways and traffic are separated with vehicles underground; a ‘loop city’, a closed loop system reusing it’s resources and controlling the out-flow; and a ‘sponge city’, with recycling processes hidden underground.”
 
Buildings would be organized around a central public space, the Rainforest Valley, which is divided into five finger-shaped sections representing the five elements of Chinese Taoist cosmology (wood, fire, earth, metal and water) and LAVA’s five pillars of a sustainable city (economic, environmental, social, cultural and equity).

SHARE THIS ARTICLE:
154
VIEWS
PHOTOS: www.l-a-v-a.net
COMMENTS